Alle foreldre burde gå natteravn en periode. Det er en egen

opplevelse, en «realitysjekk», å se med egne øyne hva som kan

møte dine egne barn når de ferdes ute på kveldstid.

– Stefan Trygve Soos, natteravn-koordinator i Fredrikstad

Stefan Trygve Soos er koordinator for Natteravnene i Fredrikstad. Han er far til fire barn og har vært natteravn helt siden 1995. Med andre ord har han mye innsikt i russens forhold til rus de siste tre tiårene.

Har russens forhold til rus endret seg med årene?

– Dette går jo i bølger, hvor noen russekull er mer på rus enn andre, men generelt er det blitt mye mer akseptert at noen hverken drikker eller ruser seg, men likevel er med og blir inkludert i feiring og fester.

Stefan Tryge Soos
Stefan Trygve Soos koordinator for Natteravnene i Fredrikstad

 

Har du noen gode råd til foreldre som har barn som er russ?

– Jeg er far til fire, hvor tre er døtre. Da de var 16 år tok jeg de med som natteravner for at de skulle få se og oppleve hvordan virkeligheten kan være der ute. Alle foreldre burde gå natteravn en periode. Det er en egen opplevelse, en «realitysjekk», å se med egne øyne hva som kan møte dine egne barn når de ferdes ute på kveldstid. Man lærer veldig mye og forstår langt bedre hvordan mange unge i dag har det.

– Samtidig er det viktig å ha en god dialog med dine barn som i disse årene. Det er på vg1 og vg2 at foreldre virkelig bør følge med på hva barna driver på med, og spesielt foreldre til jenter som er i den alderen. Samtidig er det også verdifullt å ha en god dialog med andre foreldre.

– Et godt triks som blir mye brukt blant ungdommene er å blande drinker på forhånd slik at ingen skal kunne putte noe i dem.

Hvilken forskjell utgjør Natteravnenes tilstedeværelse på russearrangementer?

– Natteravnene er veldig innarbeidet i Fredrikstad, og på festningen under Landstreffet. Vi skal drive forebyggende, og ha en beroligende effekt. Vi pleier være rundt de som ruser seg, samtidig som de ikke føler at vi overvåker de, men rett og slett bare passer på de. Det er viktig for oss at vi er der for dem hvis de føler seg utrygge.

– Det fine med russetreffet på festningen er at det er et godt samarbeid mellom oss, festivalledelsen, politi, vaktselskapet og Røde Kors. Sistnevnte samarbeider vi om felles telt, som vi kaller omsorgs-teltet. I forhold til at det kan være opptil 10.000 18-19 åringer på treffet er det veldig få i antall som får problemer av en slik art at vi trår hjelpende til.

– Vi snakker tross alt om festglade ungdommer som ønsker å ha det gøy, og treffet foregår i et oversiktlig, men lukket område med mange vakter og kameraer. Vår tilstedeværelse blir lagt merke til, og jeg tror jakkene våre har en beroligende effekt i den forstand at de vet at vi betyr omsorg.

– Vi pleier være rundt 35-50 som går natteravn der. Hver person går da cirka 5,5 time. Vi snakker altså om at vi legger igjen rundt 285-350 dugnadstimer under russetreffet, og det er alltid noen som strekker seg enda lenger, at de går opptil 9,5 timer, noe som er ganske tøft.

– Det positive med å være natteravn er kicket man får av at folk verdsetter at man er i gata og passer på. Vi i Fredrikstad pleier alltid natteravne natt til 1. mai og natt til 17. mai, og da er det gjerne mellom 30 til 40 personer med. Normalt går vi kun på lørdager, men i russetiden blir det gjerne fredager i tillegg.

– Vi pleier jo også få positive tilbakemeldinger, og jeg føler vi er veldig samfunnsnyttige. Vi er tryggheten når ungdommene trenger noen å gå til, og vi er der for dem hvis det skulle rakne som verst. Ofte oppsøker de oss før de har tenkt seg hjem, eller hvis de merker at de er for beruset. Det har hendt at vi dagen etter å ha fått noen trygt hjem, har fått blomster fra foreldrene. Det er noe jeg som natteravn og far kan leve lenge på.

 

Ikke glem at russetiden er en tid fylt med forelskelse, musikk, gode

opplevelser og minner for livet for de aller fleste. Din jobb er å sette

grenser, snakke om alkohol og å stille opp

– Kristin Stige Østevold, leder for Natteravnene i Rådal

 

Kristin Stige Østevold
Kristin Stige Østevold, leder for Natteravnene i Rådal

 

 

  

– Pust med magen!

Leder for Natteravnene i Rådal, Kristin Stige Østevold har en oppfordring til foreldre til barn som er russ:

– Pust med magen! Ikke glem at russetiden er en tid fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet for de aller fleste. Din jobb er å sette grenser, snakke om alkohol og å stille opp dersom det skulle bli for mye alkohol en kveld, oppfordrer hun.

– Som forelder har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i tenåringens liv. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen. Vær tilstede, nysgjerrig, og still åpne spørsmål.

Tips til deg som er russeforelder:

  • Vær tilgjengelig: Ta alltid telefonen når den ringer, og ha på lyden – også på natten.
  • Vær edru: Slik at du har mulighet til å hente tenåringen din dersom han/hun har fått i seg for mye alkohol, og trenger hjelp til å komme seg hjem.
  • Snakk med tenåringen din om alkohol og russetid: Det er dessverre risiko for uønskede opplevelser som slåssing, drikkepress og uønskede seksuelle hendelser i løpet av russetiden.
  • Allier dere med andre foreldre: Hold tett kontakt før og i russetiden, og bli gjerne enig om felles regler for deres tenåringer.
  • Vær interessert i russetiden: Spør russen hvor de skal og hvem de er sammen med, for eksempel på fest, eller hvem de «ruller» med.
  • Vær med å gå natteravn: Natteravning i russetiden handler om å være til stede for tenåringene på kvelds- og nattestid, ta ansvar og vise medmenneskelig omsorg. Når voksne er tilstede der ungdommer ferdes, virker det forebyggende og dempende på uønskede hendelser.

 

 Artikkel er hentet fra TrygMagasinet, Tryg Forsikring